FIGYELEMFELHÍVÁS

Az OKGyK igazgatója figyelmükbe ajánlja:

 

Az Árpád-és Anjou-kor magyar egyházi archontológiájának kérdései sorozat 4. köteteként megjelent
Érszegi Géza: Egyház és oklevelek a középkori Európában és Magyarországon c. könyve
(Kronosz Kiadó, Pécs, 2023.)

• „Aut lego vel scribo” címmel megjelent a konferenciakötet a IV. Scriptorium konferencia (Budapest, 2021. december 16-17) előadásainak szerkesztett változataival. 
  • Megjelent Terdik Szilveszter monográfiája Roskovics Ignác festőművészről

  • a Scuola Beato Angelico, templomok tervezésével és liturgikus berendezésével valamint a liturgia számára műtárgyak készítésével foglalkozó, hímző- véső- és zománcműhellyel rendelkező  manufaktúrát.

  • a Revue de l’art chrétien francia nyelvű, keresztény művészettel foglalkozó folyóiratot, melynek digitalizált példányai megtalálhatók a folyóirat nevére kattintva. A folyóirat megjelenésének idején (1857-1908) számottevő mennyiségű, francia gyártmányú ötvöstárgy – elsősorban úrmutató és kehely – került a hazai templomokba, ezek azonosítását könnyítheti meg a folyóirat virtuális lapozgatása.

  • a Liturgical Arts Journal angol nyelvű, liturgikus művészettel foglalkozó web-es folyóiratot.

https://copertine.hoepli.it/hoepli/xxl/978/8820/9788820351014.jpg CRONOLOGIA, CRONOGRAFIA E CALENDARIO PERPETUO Dal principio dell’era cristiana ai nostri giorni.
(Kronológia, Kronográfia és örök naptár a keresztény korszak kezdetétől napjainkig.)

Ez a maga nemében egyedülálló kétkötetes szótár (Iconografia e arte cristiana) – amely a  San Paolo Kiadó Dizionari (=szótárak) sorozatában jelent meg – , a keresztény művészet teljes repertoárját mutatja be évszázadokon át egészen napjainkig. A mű az egyház és a művészet gyümölcsöző kapcsolatának átfogó olvasatát kínálja.
Az Egyház Kulturális Javai Nemzeti Irodájának – mely Olasz Püspöki Konferencia egyik intézménye – támogatásával.

• Az OKGyK igazgatója az aprónyomtatványok feldolgozásával foglalkozó gyűjtemények, valamint az aprónyomtatványok iránt érdeklődők figyelmébe ajánlja ezt a könyvet.
Majoros Katalin (OKGyK) recenziója a műről.

• Intézményünk tudomására jutott, hogy műtárgy-piacon nagy értékű kegytárgyakkal (pl. Ozsvári Csaba által készített kehely) kereskednek, melyek eredete nem tisztázott. Ilyen esetekben, ha az eredet nem igazolt, nagyon megfontoltan tanácsos eljárni!